SeneCura SeniorCentrum Liberec

Sanitka přání splnila přání klientovi SeniorCentra Liberec

Sanitka přání je dobrovolnický projekt, v rámci nějž zdravotníci ve svém volnu fungují coby posádka sanitky, která vyplní (zejména) seniorům jejich vysněná přání, která by již vzhledem k jejich zdravotnímu stavu nebyla běžně možná.

Pan Ondřej Janeta již dva roky navštěvuje jako dobrovolník pana Vaška H. v našem SeniorCentru v Plzni. Za ten čas  se velmi spřátelili. Pan Vašek rád vypráví zážitky ze svého života. Nejvíce však vzpomíná na dobu, kdy s tatínkem stavěli v srdci Českého ráje skautskou chatu, která se za desetiletí stala dominantou kraje pro svou neobvyklou polohu – chata je postavena nad jezerem na skále ve výšce 40 m a vede k ní 80 schodů vytesaných do kamene. V pokoji pana Vaška jsou na zdech desítky fotografií této chaty, jsou na stolku a mluvil o ní velmi často s citelným patosem a smutkem ve hlase, dobře si vědom faktu, že v jeho zdravotním stavu se tam už nikdy nepodívá. Bez invalidního vozíčku se už nikam nedostane a většinu dne tráví na lůžku.

Avšak pan Janeta po konzultaci s rodinou zkontaktoval Sanitku přání s žádostí, zda by nebylo možné pana Vaška na chatu ještě jednou dopravit. Koordinátorka přání a dobrovolníků paní Lucie Hrubá reagovala velmi rychle a během několika málo dní byl potvrzený termín celodenního výjezdu.

Silná posádka v roli zdravotního bratra Mariana a jeho kolegy Petra (řidič sanitky – zdravotník) vyjela s klientem a panem Janebou na chatu, kde na ně čekal mladší bratr pana Vaška. Po příjezdu k jezeru šli pánové ze Sanitky omrknout, zda bude možné klienta vynést až k samotné chatě. Vrátili se z obhlídky s tím, že „to bude v pohodě.“ A taky bylo. Za 15 minut byl pan Vašek celý šťastný v náručí svého bratra na vrcholu skály nad jezerem, pili spolu kávu a vzpomínali na tatínka a jeho skautské zásady. Po speciálně upravené lanovce pak tahali ledovou vodu z místního pramene, která nás všechny velmi osvěžila.

Šlo o výjimečný den pro výjimečného člověka.

Předchozí článekDalší článek