SeneCura SeniorCentrum Liberec

Arteterapie: Umělá inteligence jako most mezi fantazií a realitou

V SeniorCentru Liberec zavedl aktivizační pracovník Lukáš Pokorný inovativní program, který kombinuje práci s fantazií a umělou inteligencí. S přibývajícím věkem může být pro klienty obtížné najít způsoby, jak se fyzicky zapojit do tvůrčích činností. Kreativita je však důležitým aspektem lidského života, který přispívá k udržení duševní vitality a pohody.

Lukáš na arteterapeutickém soukromém sezení vede klienta k tomu, aby si ve své mysli představil, co by namaloval na prázdné plátno. Následně Lukáš zadává prompty (klientovy příkazy) a za pomoci umělé inteligence se vytvoří vizuální zobrazení představ klienta. Tento proces nejenže stimuluje kognitivní funkce, ale také poskytuje pocit naplnění a radosti z tvoření, i když fyzické schopnosti klienta mohou být omezené. Pro mnohé klienty je tento moment zjevení jejich představ na obrazovce nebo v tištěné podobě velmi emocionální.

Lukášova aktivita také vytváří příležitost pro sdílení osobních příběhů a zkušeností. Když klienti popisují, co si na svém imaginárním plátně představují, často se vracejí ke vzpomínkám z mládí nebo k událostem, které pro ně mají zvláštní význam. Tento proces sdílení může být velmi terapeutický a posiluje vztahy mezi klienty a personálem domova. Pro klienta je tato aktivita významná především tím, že jim umožňuje znovuobjevit vlastní kreativitu a vizualizovat své představy, což pozitivně ovlivňuje jejich psychickou pohodu a sebeúctu.

V galerii si můžete prohlédnout některé z výtvorů, do nichž jsou přeneseny fantazie klientů.

Předchozí článekDalší článek