SeneCura SeniorCentrum Liberec

SeneCura SeniorCentrum v Liberci prošlo hasičským cvičením

Celkem 11 profesionálních a dobrovolných hasičů zasahovalo v rámci cvičení v domově pro seniory SeneCura v Liberci. Cílem bylo především testování elektrické požární signalizace, dostupnosti hasicích přístrojů a nácvik chování personálu i klientů.

Klienti i personál byli o cvičení informováni s dostatečným předstihem. Účast byla samozřejmě dobrovolná – klienty, kteří nechtěli být jeho součástí, zaměstnanci dočasně přesunuli do jiné části domova. Do nácviku se tak zapojilo celkem 15 pracovníků personálu a 5 klientů. V roli evakuovaných figurantů se zúčastnili také studenti Střední zdravotnické školy v Liberci, kteří u nás od září 2023 zahajují praktické vyučování.

Protože se jednalo o nácvik, skupina hasičů nepřijela na místo až po nahlášení požáru prostřednictvím Elektronického protipožárního systému (EPS), který je v domově instalován, ale byla již připravená. To však neznamená, že si po cestě požárníci nevyzkoušeli průjezdnost komunikací v okolí domova. I to je důležitou součástí nácviku.

Samotná akce začala falešným požárem v prostorách pokoje v pátém patře SeniorCentra. Primárním úkolem všech zúčastněných bylo především zajistit bezpečnou evakuaci klientů. Personál je kvalitně vyškolený v tom, jak klienty doprovázet jak ve vnitřních, tak vnějších prostorách. Proto během cvičení pro celý tým nebyl žádný problém klienty evakuovat. To se týká jak mobilních, tak imobilních osob.

Předchozí článekDalší článek