SeneCura SeniorCentrum Liberec

6. 6. 2019 proběhlo slavnostní otevření našeho SeniorCentra v Liberci

Ve Vratislavicích nad Nisou v Liberci bylo 6. 6. 2019 slavnostně otevřeno nejnovější SeniorCentrum ze sítě domovů společnosti SeneCura, největšího soukromého poskytovatele pobytových sociálních služeb v České republice. Slavnostního přestřižení pásky a požehnání SeniorCentru se zúčastnili starosta Vratislavic Lukáš Pohanka, primátor Liberce Jaroslav Zámečník, náměstek hejtmana Pavel Svoboda, náměstek primátora Ivan Langr, Markus Schwarz, COO skupiny SeneCura a Ivan Černovský, regionální ředitel SeneCura.

„První klienty jsme zde uvítali už v lednu letošního roku a jsme rádi, že se slavnostního setkání mohou zúčastnit zároveň s námi. Chceme veřejnosti ukázat opravdový život v našem SeniorCentrum, které podporuje mezigenerační soužití a mělo by fungovat jako kulturní a společenské centrum pro místní komunitu,“ uvedl Markus Schwarz, COO skupiny SeneCura.Zařízení SeneCura jsou založena na partnerství, spolupráci, inovacích, kvalitní péči, ale i na vysoké kvalitě života ve stáří. Své úspěšné know-how i koncept péče o seniory vyvíjený více než 20 let přenáší skupina SeneCura z Rakouska do České republiky.

Nový, pětipodlažní domov vyrostl ve Vratislavicích v malebném prostředí blízko přírodě, zároveň je však velmi dobře dostupný, a z Jablonce je například možné dojet tramvají přímo před SeniorCentrum. Klienti nového domova pro seniory mají k dispozici jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením. Z pokojů je krásný výhled na Jizerské hory a na zahradu s terasou domova přímo navazuje Vratislavický park. Samozřejmostí je bezbariérový přístup a prvky usnadňující orientaci. Všechny pokoje jsou vybaveny kvalitními polohovatelnými lůžky a speciálními matracemi proti proleženinám. Velkou výhodou jsou samozřejmě volné kapacity pro nové klienty.

Vratislavice nové zařízení vítají, protože stejně jako ostatní obce v České republice bojují s nedostatkem míst v pobytových zařízeních pro seniory. SeneCura se stane také významným zaměstnavatelem a postupně zde najde práci přes 90 lidí – pečovatelů, sester, kuchařů a pomocného personálu. Dnešní slavnostní otevření se těšilo zájmu více než 150 návštěvníků z řad místních občanů, zástupců poskytovatelů sociálních služeb a veřejných institucí.  „Přeji si, aby zde klienti našli svůj nový domov. Strávil jsem dnes v tomto novém zařízení celé odpoledne a sám jsem se přesvědčil, že je zde vybudováno opravdu kvalitní zázemí,“ řekl starosta Vratislavic Lukáš Pohanka.

Ve světle sílícího trendu stárnoucí populace jsou nová pobytová lůžka pro seniory více než žádoucí.  Stále více se ukazuje jako smysluplný směr spolupráce soukromého a veřejného sektoru, a to i v oblasti sociálních služeb. České republice hrozí kolaps systému sociální péče, protože bude potřebovat podle odhadu Světové banky do roku 2030 až 80 000 nových lůžek pro seniory. „V Libereckém kraji v současné době poptávka po volných lůžkách převyšuje nabídku. Náš kraj je připraven zařadit služby společnosti SeneCura do základní sítě sociálních služeb,“ uvedl Pavel Svoboda, náměstek hejtmana Libereckého kraje.

 Další článek